Ouderenzorg
International recruitment
2 minuten leestijd

“We doen dit voor de mensen die zorg nodig hebben en die zorg moeten geven.”

Marten Kuik heeft er zin in. Dit jaar gaat ‘zijn’ nieuwe label na een soft launch nu echt van start: Medi Interim International Recruitment. "De intrinsieke motivatie van de buitenlandse zorgprofessionals zorgt voor een positieve boost in de Nederlandse zorgteams, wat ontzettend inspirerend is om te zien. Het stelt ons in staat om onze klanten te helpen om de kwaliteit van zorg verbeteren en de uitdagingen rondom personeelstekorten aan te pakken."

Wat wil je met International Recruitment bereiken?

Ons doel is om de arbeidsmarktproblematiek in de zorg aan te pakken door zorgprofessionals vanuit het buitenland beschikbaar te maken in Nederland. Volgens het CBS hebben we in 2031 minstens 135.000 extra zorgprofessionals nodig om aan de vraag te voldoen. Onze aanpak volgt de standaarden die we in Nederland gewend zijn, zodat we hooggekwalificeerde zorgprofessionals kunnen aantrekken en behouden.

Wat is de grootste zorg die je bij klanten hoort?
“Die gaat vaak over de beschikbare kennis en de taalbarrière.”

Hoe nemen jullie deze zorgen weg?
“Een intensieve taalopleiding brengt de zorgmedewerkers op niveau voordat ze in Nederland komen. Daarnaast toetsen we altijd hun medische opleiding en frissen we kennis op door ze in Nederland een ADL en cursus verpleegtechnische handelingen te laten volgen.”

Wat is een onverwachte kracht van deze professionals?
"De intrinsieke motivatie van de buitenlandse zorgprofessionals zorgt voor een positieve boost in de Nederlandse zorgteams, wat ontzettend inspirerend is om te zien. Het stelt ons in staat om onze klanten te helpen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de uitdagingen rondom personeelstekorten aan te pakken."

Met wat voor organisaties matchen jullie zélf het beste?
Als organisatie zijn wij de perfecte match voor diverse zorgorganisaties in de gehele zorgsector. Wij bieden waardevolle ondersteuning in o.a. de VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) en gehandicaptenzorg. Onze gediplomeerde verpleegkundigen en begeleiders maken vanaf dag één écht het verschil.

Waarom werken Europese zorgmedewerkers graag met jullie?
Europese zorgmedewerkers werken graag met ons omdat we ons werk echt goed willen doen. We werken samen met erkende partijen voor werving en taalopleidingen, omdat zij de beste expertise hebben. Daarnaast hebben we onze begeleiding tot in detail uitgewerkt, zowel op de werkvloer als in de privésituatie.

Geef eens een voorbeeld
“We zien bijvoorbeeld dat het heel belangrijk is om op zowel de werkvloer als in de privésituatie op de juiste manier te coachen en ondersteunen. Dit vraagt om een ander soort persoon. Op de werkvloer ondersteunt daarom een voormalig verpleegkundige en daarbuiten een resourcemanager, die houdt goed in de gaten of iemand zich ook ‘thuis’ gaat voelen.”

Hoe verwacht je dat de markt zich het komende jaar ontwikkelt?
“Door de krapte op de arbeidsmarkt zie je dat er een heel scala aan initiatieven ontvouwt om dit op te vullen. Er worden programma’s opgezet waarbij vluchtelingen een rol gaan spelen in de zorg, zij-instroom wordt gestimuleerd en internationale werving staat bij veel organisaties op de agenda. Stuk voor stuk goede initiatieven, waarbij we niet moeten vergeten dat we het doen voor de mensen die de zorg nodig hebben en de collega’s die het moeten geven.”

Wat zijn de volgende stappen voor jouw team?
De volgende stappen voor ons team zijn om te blijven doen wat we goed willen doen “buitenlandse zorgmedewerkers duurzaam inzetbaar maken bij onze partners”. We blijven investeren in opleidingen, bijscholing en ondersteuning om ervoor te zorgen dat onze medewerkers up-to-date blijven en kunnen voldoen aan de veranderende behoeften van de zorgsector. Daarnaast zullen we ook blijven kijken naar de ontwikkeling van de opleiding, met name voor VIG'ers, om ervoor te zorgen dat buitenlandse diploma's naadloos aansluiten op de Nederlandse zorgstandaarden en de behoeften van onze partners.

Deel dit artikel