Waarom zijn zij-instromers in de zorg belangrijk?
Omdat de spreekwoordelijke vijver leeg is. Bovendien weten we uit onderzoek dat er ruim 300.000 mensen zijn in Nederland die willen instromen en tegelijkertijd is er een personeelstekort. Dat biedt groeimogelijkheden.
Welke eigenschappen hebben zij-instromers met elkaar gemeen?
Het zijn vooral supergemotiveerde mensen. Veelal mensen die op jongere leeftijd al overwogen de zorg in te gaan, maar destijds andere keuzes maakten. We zien opvallend veel mannen die zich nu aanmelden. Het zijn vooral mensen die het belangrijk vinden om van betekenis te zijn voor een ander en – naarmate ze meer levenservaring hebben – daar ook bewust voor durven kiezen.
Hoe geef je iemand die misschien jarenlang op een kantoor heeft gewerkt een realistisch beeld van het werken in de zorg?
Het risico van een zij-instromer is dat hij of zij een geromantiseerd beeld heeft van werken in de zorg. Dit voorkom je door huidige medewerkers te betrekken bij het instroomtraject. Zij weten als geen ander wat het werk betekent en zij kunnen het ook op de werkvloer laten zien.
Brengt een zij-instromer extra veel werk mee voor een organisatie?
Natuurlijk moet je in een zij-instromer investeren, net zoals je bij ervaren personeel doet. Er is meer begeleiding nodig, maar anderzijds zijn deze mensen ongelooflijk gemotiveerd en nemen vaak frisse en vernieuwende kennis en ervaring met zich mee. Voor sommige organisaties is die verandering spannend, want een zij-instromer lijkt minder vertrouwd dan een ervaren kracht. Toch zie ik in de praktijk een positieve uitwerking op organisaties.
Is het aantrekken van zij-instromers ook financieel kostbaar?
Het is niet duurder dan de kosten die organisaties nu maken als gevolg van de hoeveelheid uitstroom. Bovendien zijn zij-instromers honkvaster. Zij hebben vaak heel wat opgegeven om dit werk te kunnen doen.
- Een interview met Lieke Lange