Medi Interim
6 minuten leestijd

Medi Interim herplaatst flexkrachten van GGD naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

Directeur Jantine Pater: “Als ze vandaag bellen, zorgen we er binnen no-time voor dat er 500 mensen op de stoep staan die meteen aan de slag gaan en de boel gaan regelen.”

Veel flexmedewerkers van Medi Interim die nog niet zo lang geleden de teststraten en priklocaties van de GGD bemanden, helpen nu vluchtelingen uit Oekraïne. Belangrijk werk, uitgevoerd door bijzonder gemotiveerde mensen, dat bovendien veel voldoening geeft. Huisarts Dolf Verburg: “Samen moeten we het kunnen redden.” 

“We hebben gezinnen, studenten, ouderen – eigenlijk loopt hier van alles rond”, zegt Bianca Berkhout, locatiemanager van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Roelofarendsveen. “Alleen geen huisdieren. Dat wilde de eigenaar van het pand niet. Er is hier één dame met een kat, dus dat leek even een probleem. Gelukkig zit er om de hoek een dierenopvang. Daar is de kat ondergebracht. De vrouw is er inmiddels vrijwilliger dus ze ziet haar huisdier dagelijks. Een mooie oplossing waar iedereen blij mee is.” 


Van vaccincoördinator tot locatiemanager in opvang

Berkhout twijfelde geen moment toen ze een paar weken geleden werd gebeld door haar contactpersoon bij uitzendbureau Medi Interim. “Ze zochten een locatiemanager voor de opvang in Roelofarendsveen. Mijn job als vaccincoördinator bij de GGD liep ten einde, dus het kwam goed uit. Ik kon mijn taken bij de GGD overdragen en me helemaal op deze taak storten.” 

Dat doet ze dan ook met verve. Zo goed mogelijk voor de vluchtelingen zorgen, eventuele problemen signaleren en doorgeven aan de gemeente en vooral de rust bewaren. Zo omschrijft Bianca haar taken als locatiehoofd van een opvanglocatie in Roelofarendsveen. Daar huisvest de gemeente Kaag en Braassem, grofweg het gebied ten noorden van Leiden en Alphen aan den Rijn, 61 Oekraïners in een futuristisch ogend bankgebouw langs de A4. Met wat aanpassingen hier en daar om het pand bewoonbaar te maken, zoals afscheidingswanden om ruimtes in kamers onder te verdelen zodat mensen wat privacy hebben, konden de oorlogsvluchtelingen er snel in. De enige voorwaarde die de Rabobank stelde was dat er altijd iemand toezicht houdt. Als Bianca’s dienst erop zit wordt ze afgewisseld door een host. ’s Avonds is er een beveiliger aanwezig. 


Veel ervaring in crisissituaties 
Berkhout is één van de vele flexkrachten die Medi Interim in de afgelopen weken van een job bij de GGD naar een baan bij de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft bemiddeld. De uitzendorganisatie, onderdeel van RGF Staffing the Netherlands, heeft inmiddels ruim honderd mensen doorgeplaatst. En de teller loopt door. “Samen met de collega’s van ASA zijn we de afgelopen twee jaar druk in de weer geweest voor de GGD. Wij leverden het medisch personeel voor de vaccinatielocaties, zij de administratieve functies die op locaties flexibel inzetbaar zijn”, vertelt Jantine Pater, directeur van Medi Interim. “Nu de pandemie voorbij is en de GGD zijn flexibele schil afbouwt, proberen we iedereen zo goed mogelijk naar andere posities door te plaatsen. Het helpt enorm dat we veel ervaring hebben opgedaan in crisissituaties. Onze mensen weten inmiddels precies aan welke profielen bij een crisis behoefte is. Ze hebben aan een half woord genoeg. Dat betekent dat we crises heel snel kunnen schakelen.” 

De instanties weten Medi Interim te vinden. In Nederland zijn de 25 veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor de opvang van de mensen die het Russische geweld ontvluchten. Aangezien de GGD’s en de veiligheidsregio’s nauw samenwerken, zijn er in de regio’s goede contacten tussen de GGD’s, veiligheidsregio’s en Medi Interim. Pater: “Het helpt als je de structuren en processen kent. Als je daar niet mee bekend bent, loop je het risico in de bureaucratie vast te lopen. Daar hebben we geen last van.” 


Tussen twee opdrachtgevers switchen

Dat Medi Interim nu zowel voor de GGD als voor de veiligheidsregio’s werkt, heeft nog een ander voordeel: flexmedewerkers kunnen redelijk eenvoudig tussen beide opdrachtgevers switchen. Dat doet bijvoorbeeld Dolf Verburg. Zo’n 35 jaar werkte hij als huisarts in Borne, in de coronaperiode was hij superviserend arts bij de GGD waar hij vooral te maken kreeg met mensen die op een van de vragen in de gezondheidsverklaring bevestigend antwoordden. “Ik werk er nog steeds, maar met het sluiten van steeds meer priklocaties neemt mijn aantal diensten af. We krijgen vooral nog mensen met een lage weerstand die voor een herhalingsvaccin komen.” 

De verminderde behoefte van de GGD gaf Verburg de ruimte om ‘ja’ te antwoorden op de vraag van zijn contact bij Medi Interim of hij beschikbaar was voor vluchtelingen uit Oekraïne die in Almelo worden opgevangen. “Die mensen hebben zorg nodig”, zegt Verburg, “dan zeg je als arts met tijd natuurlijk geen nee.” 

Eén ochtend in de week rijdt hij nu naar Huize Alexandra in Almelo, een voormalig meisjesinternaat dat op de nominatie stond om gesloopt te worden, maar in allerijl is klaargemaakt voor de opvang van 250 Oekraïners. Hun speciale status geeft recht op gezondheidszorg uit het basispakket. Elke dag van negen tot een houdt een van de artsen spreekuur. Verburg: “In het begin moesten we het vaak zonder tolk doen. Dan geeft een patiënt via Google Translate zijn klachten aan en probeer je op die manier de diagnose te stellen. Gelukkig hebben we er nu meestal een tolk bij. Dat gaat een stuk beter.” 
 

Werk dat voldoening geeft 
De vluchtelingen in Huize Alexandra hoeven niet zelf naar de apotheek te gaan voor medicijnen. “We sturen simpelweg een email naar de apotheek. Aan het einde van de middag wordt alles netjes afgeleverd en bij de mensen gebracht.” De zelfzorgmedicijnen, gesubsidieerd door de gemeente Almelo, worden direct tijdens het spreekuur meegegeven. Diagnoses, voorgeschreven medicijnen en wat verder nog relevant is schrijven de artsen in een groot papieren logboek. Verburg lacht. “Een beetje ouderwets misschien, maar het voldoet prima.” 

Zowel Berkhout als Verburg beamen dat het werk ze veel voldoening geeft. “Ik heb jarenlang in een verpleeghuis met demente ouderen gewerkt”, vertelt Berkhout. “Dat werk gaf me ook veel voldoening, maar toen corona om zich heen sloeg en ook in het verpleeghuis waar ik werkte slachtoffers maakte, kreeg ik de sterkte behoefte om zelf de pandemie te bestrijden. Eén belletje naar het uitzendbureau en ik kon aan de slag. Als vaccincoördinator bij de GGD was grote behoefte aan mijn kennis en ervaring, en nu kan ik op de opvanglocatie weer echt een bijdrage leveren. Hoe groot de uitdaging die dag ook is geweest, elke avond rijd ik met voldoening naar huis.” 

 

Mensen die er staan als je ze nodig hebt 
Verburg, een nuchtere Tukker, maakt er weinig woorden aan vuil. “Kijk, er komen natuurlijk veel vluchtelingen uit Oekraïne naar de locatie in Almelo. Die vangen we met liefde en zorg op, maar we zijn ook veel Syriërs en Afghanen die zorg nodig hebben. Als we allemaal een steentje bijdragen, kunnen we wellicht ook hen helpen. Samen moeten we het kunnen redden.” 

Volgens Pater van Medi Interim staan alle flexkrachten die tot voor kort voor de GGD werkzaam waren er op dezelfde manier in. “Stuk voor stuk mensen die er staan als je ze nodig hebt. Als de GGD, een veiligheidsregio of een andere instantie die verantwoordelijk is voor het bestrijden van crises in Nederland ons vandaag belt, zorgen we er binnen no-time voor dat er 500 mensen op de stoep staan die meteen aan de slag gaan en de boel gaan regelen.”

 

Deel dit artikel