Een bakker op een sociaal maatschappelijke werkplaats
Medi Interim
1 minuut leestijd

‘In dit werk kom ik tot mijn recht’

Luc Terwijn (66) hoeft vanwege zijn leeftijd niet meer te werken, maar wil nog dolgraag. Liever dan thuis op de bank te zitten, begeleidt hij cliënten in de psychiatrie. psychiatrische patiënten.

 Je vindt het prettig om nog belangrijk te zijn?

Dit geeft me voldoening. Door de jaren heen heb ik allerlei soorten mensen begeleid met uiteenlopende problemen. Ik heb gezien welke aanpak bij bepaalde personen wel en niet werkt en ben daar creatief in geworden. Volgens mij kom ik wel tot mijn recht in dit werk. Ik merk dat ik een potje kan breken bij de cliënten.

 Hoe uit zich dat?

Als ze zich niet aan de afspraken houden, kan ik best streng zijn. Bijvoorbeeld tegen een jongere die zich onttrekt aan het huishouden. Je hebt nu eenmaal rechten en plichten als je ergens woont, anders ben je daar niet op je plek. Ze accepteren dat van me. Dat komt, doordat ze ook zien dat ik er voor hen ben.


‘Ik vind het heerlijk om actief te zijn, ook al is het geen noodzaak. Op deze manier wil ik nog wel een aantal jaar doorgaan.'

 

Verrijkt het werk je?

Zeker. Vorige week moest ik een bewoonster helpen verhuizen. Ik kende haar niet, maar hoorde dat ze veel problemen veroorzaakte. Uiteindelijk bleek zij een heel ander persoon dan ik me had voorgesteld en hadden we leuk contact. Ik voelde haar aan en zij was daardoor ook op haar gemak.

 

Hoe zie je de toekomst qua werk?

Ik moet niets meer, maar vind het heerlijk om nog actief te zijn. Als ik zou willen, kan ik wel 36 uur per week werken. Nu kom ik gemiddeld aan zo’n 20, dat vind ik prima. Ik kan zelf aangeven wat ik wel en niet wil. Op deze manier wil ik nog wel een paar jaar doorgaan.

Deel dit artikel