International recruitment
2 minuten leestijd

Medi Interim biedt nieuwe mogelijkheden met gekwalificeerd zorgpersoneel uit Europa

Arbeidsbemiddelaar in de zorg en welzijn Medi Interim is recent gestart met de bemiddeling van gekwalificeerd zorgpersoneel uit Zuid-Europa voor Nederlandse zorginstellingen. De combinatie van hoogopgeleide buitenlandse zorgprofessionals, jarenlange kennis en ervaring in de bemiddeling binnen de zorg en welzijn én intensieve persoonlijke begeleiding, zorgt voor een duurzame match.

Een wereld aan goede zorg
De werkwijze van Medi Interim International Recruitment verbetert niet alleen de zorg in Nederland, maar ook de persoonlijke situatie van de buitenlandse zorgprofessional. Marten Kuik, manager International Recruitment: ‘In landen als Spanje en Portugal kunnen veel hoog opgeleide zorgprofessionals geen volwaardig bestaan opbouwen in de sector. Zij krijgen daar vaak tijdelijke, parttime contracten waardoor professionele groei binnen de sector en economische zelfstandigheid beperkt blijft.’  Zo wonen bijvoorbeeld veel jonge mensen nog langere tijd noodgedwongen thuis bij hun ouders. Daarnaast lonkt Nederland als land om te werken en te wonen, door het prettige werkklimaat en de ontwikkelingen in de zorg die hier verder zijn dan in Zuid-Europa. Ook de sociale factoren spelen een rol voor deze professionals om de stap over de grens te maken.

Zorg is maatwerk
Naast een zorgvuldige werving- en selectieprocedure steekt Medi Interim International Recruitment veel tijd in de voorbereiding, onboarding en coaching op de werkvloer. Kuik: ‘Onze lat ligt hoog, want zorg is geen massaproduct maar écht maatwerk. Dus we hebben veel oog voor kwaliteit en wensen van beide kanten. Daarom begeleiden we zorgprofessionals en opdrachtgevers zo optimaal mogelijk.’ Dat begint met een intensief traject van drie maanden, waarin de zorgprofessional in zijn of haar thuisland wordt opgeleid. Onder andere in de Nederlandse taal en de regels en gebruiken in de zorg in Nederland.

Ondertussen wordt met de kandidaat en opdrachtgever de juiste match gemaakt op basis van persoon, cultuur en werkomgeving. Ook wordt er specifieke, extra begeleiding geboden als de zorginstelling hierom vraagt. Wanneer de nieuwe werknemer naar Nederland komt staat daar niet alleen een woning voor ze klaar, maar worden ze ook ontvangen en begeleid door een eigen jobcoach. Die begeleidt de zorgprofessional zowel op het werk als daarbuiten. Het resultaat is een zachte en warme landing voor de nieuwe werknemer.

De eerste elf verpleegkundigen uit Portugal zijn, na een intensief opleidingstraject,  in maart gestart bij ZuidOostZorg en Zorggroep Maas en Waal. In september 2023 starten de volgende groepen bij verschillende zorgorganisaties. Het doel is dat er aan het einde van dit jaar veertig Europese zorgprofessionals via Medi Interim International Recruitment aan het werk zijn. Hiermee is de internationale tak een belangrijke aanvullende dienstverlening op de meer dan vijfenveertig jaar ervaring van Medi Interim in de bemiddeling van personeel binnen zorg en welzijn.

Internationals als belangrijk onderdeel van de oplossing
De personeelstekorten in de zorg vormen al enige tijd hetzelfde beeld. Recente cijfers laten zien dat met name in Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) de nood het hoogst is, met een tekort van 19.600 arbeidskrachten. Het totale tekort in de zorg (excl. kinderopvang) is opgelopen tot 56.100 FTE. Kuik: ‘Zorgpersoneel elders uit Europa gaat het tekort niet in één klap oplossen, maar het is wel één van de oplossingen die de druk wegneemt. Wij zijn er trots op hier met goed opgeleide verpleegkundigen aan bij te kunnen dragen en zien breder in de zorg ook kansen in andere specialismen.’

Deel dit artikel