Welkom op Arts & Specialist

Werken als Basisarts

Benieuwd wat het inhoudt om aan de slag te gaan als Basisarts? Hier vind je alle informatie over de aanloop naar een carrière als basisarts, de eerste stappen in het veld en de verwachtingen die je kan hebben over de functie.

Ben je (bijna) afgestudeerd of al in het bezit van een BIG-registratie en sta je aan het begin van je medische carrière? Als basisarts of ANIOS sta je voor belangrijke keuzes. Welke specialisatie past bij jouw interesses? Hoe vergroot je je kansen op een opleidingsplaats? En welke werkomgeving sluit het beste aan bij jouw ambities?  Arts & Specialist begrijpt jouw vragen en helpt je de juiste antwoorden te vinden. Met ons uitgebreide landelijke netwerk bieden we je toegang tot diverse functies in vrijwel alle richtingen van de zorg. Of je nu zoekt naar: 

  • Een functie met uitstekende begeleiding en leermogelijkheden 
  • Kansen om je vaardigheden te verbreden in verschillende specialisaties 
  • Een werkomgeving die aansluit bij jouw persoonlijkheid en werkstijl 
  • Mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek 
  • Een goede werk-privébalans met een passend dienstrooster 

Wij hebben de vacature die bij jou past. Start je carrière in de klinische omgeving, ouderenzorg, ggz, gehandicaptenzorg of sociale geneeskunde - de keuze is aan jou.  Gebruik onze filters om jouw ideale baan te vinden. Zoek je een fulltime uitdaging of liever een parttime functie? Wil je werken in een academisch centrum of juist in een perifeer ziekenhuis? Bepaal zelf je voorkeuren en ontdek de mogelijkheden die bij je passen.

Klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Reageer direct via de 'Solliciteer direct'-buttons bij onze vacatures. Twijfel je nog of heb je vragen? Ons team staat klaar om je te adviseren en te begeleiden in jouw zoektocht naar de perfecte baan.  Vertrouw op Arts & Specialist voor jouw eerste cruciale carrièrestappen. Bekijk nu onze vacatures en ontdek waar jouw toekomst als arts begint!

 

Wil je nog meer informatie over het werken als Basisarts? Zie dan hieronder onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over het werken als Basisarts

Met een diploma basisarts heb je verschillende mogelijkheden. Hier zijn de belangrijkste opties:

1. Medische vervolgopleidingen:

- Specialisatie tot medisch specialist (bijv. chirurg, internist)

- Huisartsopleiding Specialist ouderengeneeskunde

- Arts voor verstandelijk gehandicapten

2. Werken als basisarts:

- In ziekenhuizen (bijv. als arts-assistent niet in opleiding)

- Bij de GGD

- In de ouderenzorg

- Bij verzekeringsmaatschappijen (keuringsarts)

3. Onderzoek:

- Promoveren (PhD)

- Werken als onderzoeker bij universiteiten of onderzoeksinstituten

4. Bedrijfsleven:

- Farmaceutische industrie

- Medische technologie bedrijven

- Consultancy in de gezondheidszorg

5. Overheid en beleid:

- Ministerie van Volksgezondheid

- Inspectie voor de Gezondheidszorg

- Gezondheidsraad

Het diploma basisarts biedt een brede basis in de geneeskunde, waardoor je in verschillende sectoren aan de slag kunt. Veel basisartsen kiezen ervoor om zich verder te specialiseren, maar er zijn ook diverse mogelijkheden om direct aan het werk te gaan.

Als beginnend basisarts ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 3.670,-. Dit kan oplopen tot ruim € 6.635,-. Het bruto salaris is afhankelijk van je functie, je eventuele vervolgopleiding en de cao of rechtspositieregeling die van toepassing zijn. In de cao kun je vinden wat je gaat verdienen en vind je informatie over de hoogte van vergoedingen voor bijvoorbeeld werken in de avond of het weekend.

Als je gaat werken als zzp’er, maak je zelf afspraken met je opdrachtgever over je vergoeding. Arts & Specialist kan deze onderhandeling ook voor je uit handen nemen.

Om basisarts te worden in Nederland moet je 6 jaar studeren. De opleiding bestaat uit:

1. Bachelor Geneeskunde (3 jaar)

2. Master Geneeskunde (3 jaar)

Deze studie verloopt als volgt:

1. Bachelor fase (3 jaar):

- Theoretische basis van de geneeskunde

- Basisvakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie

- Introductie in klinische vaardigheden

2. Master fase (3 jaar):

- Meer praktijkgericht onderwijs

- Coschappen in verschillende medische specialismen

- Wetenschappelijke stage

- Afrondend praktijkjaar (schakeljaar)

Na het succesvol afronden van deze 6-jarige opleiding ben je basisarts en mag je je inschrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Als basisarts kun je dan werken in de gezondheidszorg of je verder specialiseren, bijvoorbeeld tot huisarts of medisch specialist.

BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Met deze inschrijving en zijn diploma kan de Basisarts aan de slag in een ziekenhuis of wetenschappelijk bureau. Het grootste deel van de Basisartsen wacht echter tot hij een specialiserende opleiding kan volgen tot Medisch specialist of Huisarts.

Via Arts & Specialist kun je als basisarts starten in uiteenlopende functies. Je kunt bijvoorbeeld starten als:

  • medisch adviseur bezwaar en beroep bij Centrum Indicatiestelling Zorg;
  • basisarts bij de GGD;
  • keuringsarts bij een gemeente;
  • arts medisch adviseur bij een gemeente;
  • basisarts t.b.v. actuele crisiszorg, bijvoorbeeld COVID-19-zorg of vluchtelingenzorg;
  • basisarts bedrijfsgeneeskunde;
  • basisarts in de gehandicaptenzorg;
  • basisarts jeugdgezondheidszorg;
  • basisarts in de klinische omgeving (verschillende afdelingen);
  • basisarts verzekeringsgeneeskunde;
  • basisarts forensische geneeskunde;
  • basisarts preventief medisch onderzoek;
  • basisarts (kinder)revalidatie.
  • basisarts ouderengeneeskunde;
  • basisarts in de geestelijke gezondheidszorg.

Nog aan het studeren? Ook voor studenten geneeskunde hebben we interessante vacatures. Zo kun je naast je studie bijvoorbeeld aan de slag als medisch intaker bij asielzoekerscentra.

De basisarts kan ervaring opdoen in verschillende medische disciplines. Daarentegen is een huisarts een gespecialiseerde arts die een aanvullende opleiding heeft gevolgd na het afronden van de basisopleiding.
Met een UvA-bachelordiploma Geneeskunde kun je doorstromen naar onze master Geneeskunde. De master Geneeskunde duurt drie jaar en bestaat uit de klinische stages (coschappen), (keuze)onderwijs en een wetenschappelijke stage. Na het behalen van je masterdiploma ben je basisarts.
Wat is ANIOS? ANIOS staat voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist. Je bent als ANIOS een afgestudeerde arts die nog niet begonnen is met je specialistische opleiding. Ook wel “Basisarts” genoemd.
Ja zeker! Als je op dit moment in de afrondende fase zit van je opleiding geneeskunde, dan kun je alvast contact opnemen met de intercedenten van Arts & Specialist. Samen zoeken we naar een basisarts vacature die voldoet aan je wensen en perfect aansluit op je afstuderen. Vanaf het derde jaar geneeskunde kunnen artsen i.o. ingezet worden in de zorg. Zo kun je via Medi Interim bijvoorbeeld gaan werken in de ouderenzorg.